Reklama
 
Blog | Libor Alfons Engelthaler

NEUVEDENO NEUVEDENO, můj syn

Dítě narozené doma po sedmi týdnech bez právní identity - Jak matrika vylila dítě i s vaničkou - Ukažte rodidla, jinak nedostanete rodný list - A drobná úvaha na závěr

Narodil se mi syn. Na začátku července, takhle v sobotu brzo ráno ho moje žena porodila. Přišel na svět doma, na naší posteli, v přítmí pokoje s výhledem do dvora – stejně jako moji rodiče a jejich rodiče se narodil doma. Zdravý, krásný, spokojený, dokonalý. Čtyři kila čistého štěstí.

Edgar

Pak to začalo. Rutinní návštěva na matrice Prahy 10, kam jsem přinesl všechny potřebné dokumenty a naivně si myslel, že na jejich základě matrika synka zapíše do knihy narození a vydá mu rodný list. Navíc jsem přišel hned třetí den po porodu, abych dostál liteře zákona… Úřednice s buldočím výrazem mi sdělila, že formulář pro Statistický úřad nechce, zato že chce, aby moje žena doložila potvrzení od gynekologa. Těhotenský průkaz s posledním záznamem ani ne 24 hodin před porodem nestačil, stejně jako nestačil Zdravotní a očkovací průkaz dítěte, kde je potvrzení od pediatra o tom, že syna dva dny po porodu převzal do péče (úřednice odmítla i telefonát s ošetřující lékařkou dítěte). Přivolaný nadřízený matrikářky mi z rozdrbaného sešitu zarecitoval několik paragrafů zákona o matrikách, nebyl už s to mi vysvětlit, jak vyšetření pohlavních orgánů mojí ženy dokáže, že porodila právě to dítě, které se snažíme nechat zapsat do knihy narození.

Po citaci tiskové zprávy Veřejné ochránkyně práv, po nabídce doložení dalších dokumentů, po jasném sdělení, že moje žena opravdu nepůjde ke gynekologovi jen proto, že si to nějaký úředník přeje – jsem místo rodného listu dostal pouze zápis o tom, že jsem se dostavil, předložil vše potřebné a že rodný list dostane syn teprve potom, co si moje žena nechá řádně vyšetřit genitál. Požádal jsem úředníky, aby tedy provedli šetření sami, pokud mnou předložené dokumenty považují za neprůkazné – to odmítli s tím, že oni žádné šetření provádět nebudou. Gynekolog, nebo nic.

Reklama

Zaujala mě argumentace úředníků, podle níž se jejich požadavek opírá o potřebu chránit dítě i nás, jeho rodiče, před obchodem s dětmi a únosy. Na první pohled chvályhodná snaha, jenže zcela postavená na hlavu. S vaničkou jsme totiž jaksi vylili i dítě: úředníkům nedochází, že právě v takovéto situaci (kdy dítě pro Českou republiku fakticky neexistuje) naopak není nic snazšího, než dítě bez právní identity třeba prodat. A pokud by nám syna někdo unesl, jak bychom mohli dokázat, že jsme vůbec nějakého měli..? Kromě těhotenského průkazu (neprůkazný), fotografií (neprůkazných), zápisu z matriky (kde je uvedeno jen pohlaví a den narození) a případného svědectví sousedů z domu (viděli moji ženu těhotnou a slyšeli pláč novorozence) asi nijak. I registrace u zdravotní pojišťovny, která je běžně vázaná na rodný list dítěte, je pouze přechodná a vystavená na jméno NEUVEDENO NEUVEDENO.

Další snaha domoci se práva a tedy vystavení rodného listu byly odsouzeny k nezdaru: matrika nás písemně vyzvala, abychom m.j. doložili potvrzení od pediatra o ošetření dítěte. Když jsem si dovolil namítnout, že to jsem předložil na samém začátku tohoto byrokratického kolečka, promptně jej prohlásili za neprůkazné. Nedbali ani na nejabsurdnější dokument, který jsme doložili, totiž čestné prohlášení mojí ženy o tom, že porodila svoje dítě. Nic naplat – žena stále nikomu neukázala rodidla, její lékařsky potvrzené těhotenství už nikoho nezajímalo a dítě bylo nejspíš zakoupeno v Sapě, neb bylo po porodu žluté…

Ukázalo se, že v tom nejspíš nejsme sami. Ukázalo se, že Úřad městské části Praha 10 porušuje správní řád jako na běžícím páse. Ukázalo se (bohužel znovu – při uznání otcovství jsme museli vysvětlovat, že pokud se narodí chlapec, bude se jmenovat po otci a pokud děvče, bude se jmenovat po matce, abychom narazili na totální nepochopení úřednice, která se touto žádostí dostala mimo svoje domnělé směrnice), že najít v Čechách úředníka, který jedná v zájmu občana, tedy svého klienta a toho, který si ho ze svých daní koneckonců platí, je zhola nemožné. Úředníci jednající proti zájmu toho, koho mají chránit? …tajemník úřadu okázale ignoruje povinnou lhůtu na odpověď? – Ryba smrdí od hlavy.

Matrika měsíc poté, co jsme požádali o vystavení rodného listu, správní řízení uzavřela s tím, že námi předložené dokumenty nedostačují. Sepsali jsme odvolání, které jsme prostřednictvím Úřadu městské části Praha 10 adresovali jeho nadřízenému orgánu, tedy magistrátu. Nejspíše bude celá záležitost vrácena zpět na Prahu 10 s tím, že nám rodný list vydají až po uplynutí příslušné lhůty, takže se rodného listu můžeme dočkat odhadem někdy kolem poloviny října. To znamená, že náš syn bude čtvrt roku žít bez rodného listu a bez rodného čísla a že s ním nemůžeme např. nikam cestovat.

Já si budu dál lámat hlavu nad tím, jestli v tomhle státě, kde se nerespektuje Ústava, chci dál žít a platit daně – a hlavně, jestli tu chci vychovávat děti.

 

 

 

 

 

Text článku